Cum faci ca pasiunea să revină în cuplu

April 26, 2018 • Vlad Mureșan

De ce pasiunea dispare în cuplu, într-un dialog cu un cuplu prins în conflict:

– Nu vă mai forțați unul pe celălalt, lăsați-vă în pace. Fiecare e liber să facă ce simte.

– Dar ce zici, să ne despărțim?

A renunța la control e o dovadă că vreți să dați o șansă reală relației voastre – și este chiar opusul despărțirii.

Ceea ce va leagă sunt lucrurile pe care cădeți de acord, momentele de cooperare și prietenie. Aceste momente le stricați încercând să vă manipulați și controlați. Relația va rămâne doar o luptă de putere (cu final dramatic) – dacă nu încetați să vă mai forțați unul pe altul.

Dacă chiar vă doriți să rămâneți împreună atunci veți căuta să ajungeți la un numitor comun, nu sa obțineți cât mai mult profit.

Relația nu e ceea ce vreți unul de la celălalt.

Relația e ceea ce vreți împreună.

– Și dacă noi nu mai vrem nimic împreună?

– Înseamnă că nu mai aveați de mult o relație.

Dacă însă aveți curiozitatea să aflați ce a mai rămas din relația voastră (de prietenie), trebuie să vă oferiți spațiul în care amândoi puteți alege să faceți ce simțiți … împreună sau separat. Doar în acel spațiu se poate manifesta o apropiere pe baze corecte. (Bazele la care mă refer sunt alegerile libere și conștiente – nu obligațiile și constrângerile.)

Oferiți-vă libertatea să alegeți să petreceți timp împreună.

Dar această libertate nu poți să o oferi decât dacă ți-ai construit o viață plină de sens la care să te poți întoarce atunci când partenerul simte să facă altceva.

Însă atunci când intrăm într-o relație cu speranța că partenerul ne va aduce sensul și satisfacția care ne lipseau până acum din viață – pasăm responsabilitatea pentru propria fericire – pe partener. Această fugă de sine în relații care sperăm să ne facă fericiți (în loc să ne asumăm noi asta) duce la dependență de implicarea partenerului. Singurul mod de a supraviețui când ești dependent de ceva este să controlezi lucrul de care ești dependent.

Astfel te lupți cu înverșunare să obții puterea de a supune voința partenerului, de a obține implicarea de care ești dependent, pentru că ai refuzat să te maturizezi, adică să înveți sa ai singur grijă de tine.

Refuzul acestei maturizări, precum și încercarea de a-ți controla partenerul (prin angajamente, învinovățire și amenințări) e ceea ce distruge treptat toată relaxarea, autenticitatea, și încrederea din cuplu, iar pasiunea nu poate supraviețui fără ele.

Da, poate e nevoie să mai citești odată de la început.

Înapoi

Adaugă comentariul tău

Your email address will not be published. Required fields are marked *