Vrei să știi care e viitorul relației tale?

June 13, 2017 • Vlad Mureșan

Modul în care te raportezi în relații definește ce fel de oameni vei atrage ca parteneri, și de asemenea îți relevă care va fi deznodământul relațiilor tale.

Citește până la sfârșit pentru a afla cum poți să indentifici și să corectezi modul tău de raportare în relații.

Calitatea relațiilor cu cei din jurul nostru este cel mai important aspect al vieții, care ne afectează profund starea de bine (fericirea) cât și starea de sănătate pe termen lung.

Celebrul studiu longitudinal al universității Harvard a studiat în detaliu viața a 724 de persoane – atât studenți la Harvard cât și tineri săraci ce trăiau în zone dezavantajate – în ultimii 77 de ani. Studiul a început în anul 1940 și urmareste și în prezent viața copiilor și a nepoților participanților la studiu. Scopul cercetării este investigarea aspectelor care contribuie cel mai mult la sănătatea psihologică pe termen lung.

Rezultatul a fost surprinzător: Calitatea relațiilor cu cei din jur a fost principalul predictor pentru satisfacția în viață, sănătatea fizică și succesul în carieră. Nu educația, nu statutul socio-economic al părinților, nu IQ-ul. Așa cum spune și George Vaillant, unul din autorii studiului: “Fericirea este iubire. Punct.”
Pentru mai multe detalii despre studiu puteți urmări acest Ted Talk.

Atenție, acestea nu sunt concluziile unui articol de revistă, ci rezultatele celui mai lung studiu din istorie, condus de una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare!

Dacă cel mai important factor pentru sănătatea și fericirea noastră sunt relațiile pline de iubire, de ce sunt ele atât de dificile pentru majoritatea dintre noi?

Raspunsul e complicat, însă suntem profund influențați negativ de modelele pe care le-am văzut în familie, de istoricul și experiențele timpurii de viață, și de exemplele din cultură și media (filme, tv și literatură). Toate acestea ne învață cum să ne raportăm la ceilalți și ne influențează indirect calitatea relațiilor cu cei din jur.

Modul de raportare în relații se referă la scopurile și motivațiile noastre reale (adică ce anume urmărim să obținem în relații) – scopuri care sunt deseori inconștiente. Modul de raportare include și strategiile pe care le folosim pentru a ne atinge acele scopuri de relaționare. Astfel putem să ne raportăm la altă persoană prin posesivitate, superioritate, dependență si exploatare, sau prin libertate, respect, maturitate și cooperare.

Aceste moduri de raportare se văd în momentele cu miză (când avem ceva de pierdut) și mai precis prin deciziile pe care le luăm în relații pe de o parte, și prin atitudinea noastra în anumite puncte cheie.

Modurile de raportare NU se referă la ceea ce spunem sau facem, ci la CUM facem, și mai ales la DE CE facem ceea ce facem.

Completează chestionarul făcând click pe linkul de mai jos pentru a-ți identifica modurile de raportare în relații. După completare vei primi automat (și anonim) o interpretare personalizată, cu sugestii concrete de îmbunătățire a relațiilor tale.

Succes!

Înapoi

Adaugă comentariul tău

Your email address will not be published. Required fields are marked *